Stowarzyszenie ,,Barciańska Inicjatywa Oświatowa” wraz z restauracją FENIKS oraz GOK Barciany w dniu 03.10.2015 r. zorganizowało dla mieszkańców powiatu kętrzyńskiego i okolic doroczne Święto Pieczonego Ziemniaka.
Festyn miał na celu promocję potraw ziemniaczanych poprzez konkurs i degustację gotowych potraw. Atrakcyjne nagrody zostały ufundowane ze środków pozyskanych w ramach projektu ze Starostwa Powiatowego w Kętrzynie. W trakcie festynu stypendyści Funduszu Stypendialnego ,,Bartek” prowadzili kiermasz fantów. Imprezie towarzyszyły stoiska rękodzieła. Komisja konkursowa składzie: Grzegorz Ciosek - ekspert kulinarny, Marta Perlikowska - ekspert kulinarny, Marianna Stefańska - radna gminy Barciany oraz Hanka Żydaniec - emerytowany nauczyciel, wybrała z 16 potraw konkursowych zwycięzców:

1. "Placki z mięsem" - Pani Ewa Tucholska
2. "Pierogi szlacheckie" - Pan Bogusław Biedrawa
3. "Smakołyk Staszka" - Pani Danuta Matanowska

Wyróżnienia otrzymali: Pani Maria Zientek za potrawę "Zapiekanka w sosie z borowików" oraz Pani Mariola Szewczyk za "Pączki ziemniaczane".

Nagrody wręczyła komisja konkursowa wraz z Zarządem BIO.
Ponad 200 osób skorzystało z naszej oferty kulinarnej i rozrywkowej.
Stypendyści w trakcie festynu zgromadzili fundusze na prawie dwumiesięczną wypłatę stypendiów.

Dziękuję serdecznie wszystkim osobom i firmom, które podarowały fanty na kiermasz, przyniosły potrawy i ciasto. Dziękuję wolontariuszom i członkom stowarzyszenia za pomoc w organizacji Święta Ziemniaka.
Szczególnie dziękuję Państwu Elżbiecie i Bogusławowi Biedrawa, którzy przyjęli i ugościli nas w swoich progach.

Zapraszamy w przyszłym roku.

Prezes Barciańskiej Inicjatywy Oświatowej Witold Bogdanowicz