Stowarzyszenie ,,Barciańska Inicjatywa Oœświatowa” wraz z restauracją FENIKS oraz GOK Barciany w dniu 08.10.2016 r. zorganizowała dla mieszkańców powiatu kętrzyńskiego i okolic doroczne ŚŒwięto Pieczonego Ziemniaka.

Festyn miał na celu promocję potraw ziemniaczanych poprzez konkurs i degustację gotowych potraw. Atrakcyjne nagrody zostały ufundowane ze œśrodków pozyskanych w ramach projektu ze Starostwa Powiatowego w Kętrzynie. W trakcie festynu stypendyśœci Funduszu Stypendialnego ,,Bartek"” prowadzili kiermasz fantów. Komisja konkursowa w składzie Grzegorz Ciosek - ekspert kulinarny, Jolanta Sadowska - pracownik ZS Barciany, Marianna Stefańska - radna gminy Barciany wybrała z 16 potraw konkursowych zwycięzców:

1. "Kryzysówka" - Pani Krystyna Żydaniec
2. "Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z serem" - Pani Anna Zdybel
3. "Roladka ziemniaczana z rukolą" - Pani Ewa Tucholska

Wyróżnienia otrzymali Wiktoria ŒŚlipek za potrawę ,,Zapiekanka ziemniaczana"’’ oraz Julia Kułak za "Ziemniaczane pierogi z mięsem".

Nagrody wręczyła komisja konkursowa wraz z Zarządem BIO.

Ponad 200 osób skorzystało z naszej oferty kulinarnej i rozrywkowej.

Stypendyści w trakcie festynu zgromadzili fundusze na prawie dwumiesięczną wypłatę stypendiów.

Dziękuję serdecznie wszystkim osobom i firmom, które podarowały fanty na kiermasz, przyniosły potrawy i ciasto. Dziękuję wolontariuszom i członkom stowarzyszenia za pomoc w organizacji śœwięta ziemniaka.

Szczególnie dziękuję Państwu Elżbiecie i Bogusławowi Biedrawa, którzy przyjęli i ugoœścili nas w swoich progach oraz sponsorom: Starostwu Powiatowemu w Kętrzynie, właśœcicielom sklepów i firm: Logos - Kętrzyn, ABC - Barciany, Delikatesy Centrum - Barciany, Apteka - Barciany, "Groszek" - Barciany, Krysmar - sklep budowlany Barciany oraz Państwu Marii i Sławomirowi Bogdaniuk, Państwu Agacie i Romanowi Arnister, Pani Teresie Gutowskiej, Panu Mariuszowi Sadowskiemu, Panu Bogdanowi Norberczukowi.

Zapraszamy w przyszłym roku.

Prezes Barciańskiej Inicjatywy Oœświatowej
WITOLD BOGDANOWICZ