Stowarzyszenie „Barciańska Inicjatywa Oświatowa” wraz z restauracją FENIKS oraz GOK Barciany w dniu 14.10.2017 r. zorganizowało dla mieszkańców powiatu kętrzyńskiego i okolic doroczne Święto Pieczonego Ziemniaka.

Festyn miał na celu promocję potraw ziemniaczanych poprzez konkurs i degustację gotowych potraw. Atrakcyjne nagrody zostały ufundowane ze środków pozyskanych w ramach projektu ze Starostwa Powiatowego w Kętrzynie. W trakcie festynu stypendyści Funduszu Stypendialnego „Bartek” prowadzili kiermasz fantów. Imprezie towarzyszyło stoisko kulinarne Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie.

Komisja konkursowa w składzie: Anna Andrzejewska - ekspert kulinarny, Marianna Stefańska, Hanna Żydaniec oraz Agata Wardak wybrała z 17 potraw konkursowych zwycięzców:
1. „Przysmak z ziemniaków” - Pani Mariola Szewczyk
2. „Kopytkowe ufodki” - Pani Wioleta Wielgosz
3. „Ziemniaki faszerowane papryką i kabanosem” - Pani Jolanta Sadowska
Wyróżnienia otrzymali: Wiktoria Ślipek za potrawę „Ziemniaczany specjał” oraz Magdalena Kopciuch za „Krokiety z ziemniakami i pieczarkami”.

Nagrody wręczyła komisja konkursowa wraz z Zarządem BIO.

Ponad 200 osób skorzystało z naszej oferty kulinarnej i rozrywkowej.

Stypendyści w trakcie festynu zgromadzili fundusze na miesięczną wypłatę stypendiów Funduszu Stypendialnego ,,Bartek”.

Dziękuję serdecznie wszystkim osobom i firmom, które podarowały fanty na kiermasz, przyniosły potrawy i ciasto. Dziękuję wolontariuszom i członkom stowarzyszenia za pomoc w organizacji święta ziemniaka.

Szczególnie dziękuję Państwu Elżbiecie i Bogusławowi Biedrawa, którzy przyjęli i ugościli nas w swoich progach oraz sponsorom: Starostwu Powiatowemu w Kętrzynie, właścicielom sklepów i firm: Logos – Kętrzyn, Delikatesy - Barciany, „Groszek”- Barciany oraz Panu Bogdanowi Norberczukowi.

Zapraszamy w przyszłym roku.

Prezes Barciańskiej Inicjatywy Oœświatowej
WITOLD BOGDANOWICZ