Stowarzyszenie „Barciańska Inicjatywa Oświatowa” wraz z restauracją FENIKS oraz GOK Barciany w dniu 29.09.2018 r. zorganizowała dla mieszkańców powiatu kętrzyńskiego i okolic doroczne Święto Pieczonego Ziemniaka.

Festyn miał na celu promocję potraw ziemniaczanych poprzez konkurs i degustację gotowych potraw. Atrakcyjne nagrody zostały ufundowane ze środków pozyskanych w ramach projektu ze Starostwa Powiatowego w Kętrzynie. W trakcie festynu stypendyści Funduszu Stypendialnego „Bartek” prowadzili kiermasz fantów oraz ciast. Komisja konkursowa w składzie Agata Wardak - przewodnicząca, Katarzyna Truszkowska, oraz Iwona Połubińska wybrała z 9 potraw konkursowych zwycięzców:
1. „Pierogi leniwe z sosem malinowym” - Pani Wioleta Wielgosz
2. „Placek ziemniaczany z mięsem” -Pani Elżbieta Biedrawa
3. „Ziemniaki z serem” -Pani Mariola Szewczyk

Wyróżnienia otrzymali Mariola Szewczyk oraz Jolanta Sadowska za „Roladę ziemniaczaną ze szpinakiem i mięsem mielonym”.

Nagrody wręczyła komisja konkursowa wraz z Zarządem BIO.

Ponad 150 osób skorzystało z naszej oferty kulinarnej i rozrywkowej.

Stypendyści w trakcie festynu zgromadzili fundusze na miesięczną wypłatę stypendiów Funduszu Stypendialnego „Bartek”.

Dziękuję serdecznie wszystkim osobom i firmom, które podarowały fanty na kiermasz, przyniosły potrawy i ciast. Dziękuję wolontariuszom i członkom stowarzyszenia za pomoc w organizacji święta ziemniaka.

Szczególnie dziękuję Pani Elżbiecie Biedrawa, która przyjęła i ugościła nas w swoich progach w restauracji Feniks.

Sponsorzy nagród i fantów:

Starostwo Powiatowe w Kętrzynie, Bank BS Reszel Oddział Barciany, Logos – Kętrzyn, Delikatesy-Barciany, Pan Mirosław Bobrowski, „Groszek” - Barciany, Państwo Agata i Roman Arnister, Pan Bogdan Norberczuk, Państwo Bogdaniuk.

Zapraszamy w przyszłym roku.

Prezes Barciańskiej Inicjatywy Oświatowej
WITOLD BOGDANOWICZ